Nethinden er det lysfølsomme væv, der ligger på bagsiden af øjet. Den indeholder over 120 millioner sanseceller, som opfanger lys og omdanner det til elektriske signaler. Disse signaler sendes via synsnerven til hjernen, hvor de tolkes til synsindtryk. Disse celler kan gradvist miste deres funktion, men hjernen har evnen til delvist at kompensere for disse tab. Hvis mange celler svigter, kan det resultere i blinde pletter, kaldet scotomer. En synsfeltscreening kan opdage disse blinde pletter og behovet for behandling.
Synsfeltet er opdelt i en central og en perifer del. Den centrale del bruges til at se foran os, mens det perifere syn hjælper med orientering, som i trafikken. Selvom vi fokuserer på noget foran os, opfanger hjernen stadig information fra siderne gennem det perifere syn, hvilket holder os opmærksomme på omgivelserne.
Både det centrale og perifere syn kan påvirkes af forskellige øjensygdomme, og symptomerne udvikler sig ofte gradvist. En indsnævring af synsfeltet kan være et tidligt tegn på problemer.
Screening af synsfeltet kan afsløre unormale områder, hvilket kan indikere øjensygdomme som grøn stær. Da øjensygdomssymptomer ofte bemærkes sent, er synsfeltscreening vigtig for at opdage og forhindre synstab.
Synsfeltscreening tager typisk 15 minutter og udføres ved hjælp af et computerstyret måleinstrument. Du fokuserer på et punkt på en skærm, mens lyspunkter tændes forskellige steder. Når du ser et lyspunkt, reagerer du ved at trykke på en knap eller rapportere, hvad du ser. Mangel på reaktion i visse områder kan indikere et problem. Positive resultater kræver yderligere undersøgelser og behandling hos en øjenlæge.